De Belgische profwielrenner Tom Boonen liet op een fandag aan zijn fans weten dat hij dit seizoen voor het eerst langs een sportpsycholoog is geweest. Dit meldde de Belgische krant De Standaard die aanwezig was op Boonens fandag.

Tijdens de Ronde van Abu Dhabi in oktober 2015 kwam Boonen zwaar ten val en liep blessures op zoals onder meer een schedelbreuk. Op zijn fandag liet hij aan zijn fans weten erg bang te zijn geweest bij de eerste paar koersen. “Ik durfde niet meer te wringen. Na het openingsweekend zag alles er niet zo rooskleurig uit”, zei de 36-jarige Kempenaar tegen zijn fans en zijn ploegleider bij Etixx-QuickStep Wilfried Peters.

Ook bij de Ronde van Vlaanderen had Boonen nog last van de valangst. Boonen: “Bij de derde doorkomst op de Oude Kwaremont draaide ik als laatste van de groep de klim op. Dit is mij nog nooit overkomen. Normaal ben ik bij de eerste. Ook de afdaling van de Nieuwe Kwaremont was ik echt bang. In deze periode ben ik toen voor het eerst in mijn carrière bij een sportpsycholoog langs geweest.” Boonen neemt op 9 april na Parijs-Roubaix te hebben gereden afscheid als profrenner. Deze laatste koers won hij al vier keer.

Niet alleen in het profpeloton gebeuren valpartijen en lopen renners blessures op. Bij de jeugd gebeuren zelfs al valpartijen, maar in die categorieën ligt de snelheid nog niet heel hoog en zijn er niet veel renners in een peloton. Bij de nieuwelingen en bij junioren ligt dit al anders en vooral bij die laatste leeftijdscategorie gebeuren, ondanks dat de renners beter kunnen sturen dan de jongere leeftijdscategorieën, nog valpartijen. Blessures worden hierbij ook opgelopen door onder andere de hoge snelheid en het wringen in en door het peloton heen.

Maar ook worden de koersen groter, belangrijker en verder weg. In ander landen is de veiligheid van de renners anders geregeld (lees blogpost ‘Ons Ongeluk’). In deze post komt het ongeluk van een teamgenoot van mij voorbij. Dit is een van de zwaarste ongevallen die er voor een wielrenner zijn en ook hier zijn er psychologische gevolgen.

Die jonge talenten krijgen dus ook te maken met mentale kwetsbaarheid, waardoor zij bijvoorbeeld minder makkelijk weer op de fiets stappen. Hagenees Martin Pluto heeft dus zo een valpartij meegemaakt en ik ging bij hem langs om te kijken wat voor mentale gevolgen dit voor hem had. Ook legt Sportpsycholoog Rafael Bureo Gonzalez uit hoe je het best met de psychologische gevolgen na een valpartij om kan gaan.

Inmiddels is Martin weer volop aan het trainen voor zijn volgende seizoen bij de beloften. Hierin kan hij na meer dan een half jaar weer wedstrijden rijden en verwacht wordt dat hij dit weer zal doen bij de voorste.